PUMSA comença la reurbanització de la plaça de la Gatassa
    Els treballs tenen un termini d’execució de cinc mesos

    7 març, 2005 PUMSA Cap comentari

    L”empresa municipal d”urbanisme, PUMSA, comença demà les obres de reurbanització de la plaça de la Gatassa, que es construirà a sobre de l”aparcament subterrani de 80 places que actualment està en obres en aquesta zona del barri de Cerdanyola.

    La nova plaça tindrà dos nivells, donat el pendent que presenta el terreny, que és de més de cinc metres entre el punt més elevat i el més baix. L”espai públic quedarà delimitat pels carrers de Salvador Llanas i de la Gatassa i per un bloc de pisos adjacent. Les obres inclouran l”eixamplament de les voreres del carrer de la Gatassa, així com la millora dels recorreguts i l”accessibilitat per a vianants a la plaça, suprimint les barreres arquitectòniques.

    Una plaça enjardinada amb dos nivells

    L”àmbit de la reurbanització és de 2.897 m2, dels quals 1.789 m2 corresponen directament a la plaça pública enjardinada.

    La nova plaça de la Gatassa tindrà dos nivells comunicats a través d”una rampa situada a la cantonada amb el carrer de Salvador Llanas. El nivell inferior serà el més gran, contindrà l”edicle d”accés a l”aparcament subterrani i tindrà una zona d”estada i una altra de jocs infantils. Al nivell superior es mantindrà el passeig arbrat que dóna accés als comerços de la zona, ampliant-lo a quatre metres d”amplada.

    El projecte representa una actuació important pel que fa a la jardineria, que comptarà amb xarxa de reg automatitzada. En l”àmbit concret de la plaça hi haurà 25 arbres: es transplantaran les dues palmeres que ja existien i es posaran 6 exemplars de mèlia, 6 d”acàcia taperera i 11 de xicranda. D”altra banda, al passatge per a vianants es plantaran 9 exemplars de ginkgo, i tres ginkgo més a les voreres del carrer de Gatassa, on també hi haurà 5 fotímies. També hi haurà jardineres amb juníperus i es farà una estesa de triturat d”escorça de pi tant a les jardineres com als escossells dels arbres.

    La zona central d”estada es pavimentarà amb llambordí ceràmic i es completarà amb la plantació dels nous arbres i plantes tapissants, a més de transplantar les palmeres. En canvi, la zona de jocs infantils serà de sauló i quedarà delimitada per una tanca de protecció i pel mur de la rampa que separa els dos nivells. Concretament, en aquest indret es col·locaran 3 balancins sobre molles (un d”ells per a infants amb mobilitat reduïda), 2 tobogans i un gronxador doble.

    Pel que fa a la resta de paviments que es faran servir, està previst que les zones de pas de vianants i la rampa siguin de pedra artificial abuixardada i que les voreres que envolten la plaça siguin de panot.

    El nou enllumenat consistirà en dos tipus de llums: columnes amb esfera als perímetres i un altre tipus de columnes de llum (tipus Sant Oleguer) a l”interior de la plaça i al passatge de vianants.

    Finalment, es col·locarà nou mobiliari urbà consistent en bancs de fusta d”Iroko, papereres metàl·liques i una font.

    L”adequació de les voreres perimetrals de la plaça, on es construiran guals per suprimir barreres arquitectòniques, permetrà a la companyia Aigües de Mataró revisar prèviament els trams de canonades que passen per sota i fer les adequacions que siguin necessàries. Pel que fa a la resta de serveis, està previst eliminar la xarxa d”electricitat aèria que creua l”àmbit de l”obra, grapant els cables a les façanes i soterrant aquells trams on sigui possible.

    Les obres de la plaça han estat adjudicades per PUMSA a l”empresa Paviments Martín 1998 SL, per un import de 422.020,22 euros. Els treballs tenen una durada prevista de 5 mesos.

    L”aparcament soterrani

    El proper mes d”abril està previst l”acabament de les obres de l”aparcament soterrani, que van començar a l”octubre de 2003. El nou aparcament té dues plantes i oferirà 80 places en règim de lloguer per a residents. La superfície total construïda és de 2.295 m2, 1.147,5 m2 per cadascuna de les plantes.

    L”accés per a vehicles s”ha situat en un dels extrems de la plaça de la Gatassa, a la cantonada del carrer de Salvador Llanas amb el carrer de la Gatassa. L”accés per a vianants, amb ascensor adaptat per a minusvàlids, queda integrat a dins de la plaça.

    Les obres de l”aparcament van ser adjudicades per PUMSA a l”empresa Construcciones Juanes SA., i han suposat una inversió de 1.158.000 euros.

    Enllaços: